اخبار
کد خبر : 7977 ۱۳۹۸/۰۴/۰۵   ۱۹:۳۶:۱۲

در ارومیه؛
برگزاری کارگاه آموزشی تولید آرتمیا / خرید و فروش آرتمیا از بخش خصوصی مجوزدار انجام شود

 

کارگاه آموزشی تولید آرتمیا در استخرهای خاکی با حضور رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور کارشناسان، بهره برداران و علاقه مندان این حوزه در ارومیه آغاز شد.

 به گزارش نای قلم، روز نخست کارگاه آموزشی تولید آرتمیا در استخرهای خاکی روز سه شنبه ‏به صورت علمی و امروز ‏به صورت عملی بود.

محمود حافظیه رییس بخش تکثیر و پرورش موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی کشور، علی نکوئی فرد رئیس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور و مسعود صیدگر معاون پژوهشی و فناوری مرکز تحقیقات آرتمیای کشور از مدرسان این کارگاه آموزشی هستند.

رییس اطلاعات علمی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور در حاشیه این کارگاه آموزشی با بیان اینکه این کارگاه آموزشی به مدت ۲ روز در بخش های عملی و علمی برگزار می شود، گفت: بیش از ۵۰ نفر از کارشناسان، بهره برداران و دانشجویان علاقه مند به این حوزه برای شرکت در این کارگاه نام نویسی کرده اند.

بیژن مصطفی زاده با اشاره به محورهای این کارگاه آموزشی افزود: زیست شناسی، اکولوژی و پراکنش آرتمیا، کاربرد آرتمیا در آبزی پروری، تکثیر و پرورش متراکم آرتمیا در استخرهای خاکی و پایش و مدیریت سیستم پرورش آرتمیا از محورهای این کارگاه آموزشی ۲ روزه است.

وی اضافه کرد: صید و فرآوری ذی توده و سیست آرتمیا و ارزیابی اقتصادی پرورش آرتمیا از دیگر محورهای کارگاه آموزشی تولید آرتمیا در ارومیه است.

مصطفی زاده اظهار کرد: در پایان دوره آموزشی به شرکت کنندگان گواهی معتبر آموزشی از سوی مرکز تحقیقات آرتمیای کشور اعطا می شود.

*نیاز ۷۰ تنی به سیست آرتمیا برای توسعه صنعت آبزی پروری

رییس مرکز تحقیقات آرتمیا هم از نیاز ۷۰ تنی به سیست آرتمیا برای توسعه صنعت آبزی پروری در کشور خبر داد.

 علی نکویی فرد با بیان اینکه سیست آرتمیا مهمترین منبع تغذیه برای توسعه صنعت آبزی پروری است، افزود: برای رونق و افزایش تولید صنعت آبزی پروری از جمله میگو نیازمند تامین نیاز ۷۰ تنی سیست آرتمیا هستیم که هم اکنون این نیاز از طریق واردات تامین می شود.

وی با اشاره به منابع و ذخایر ارزشمند آرتمیا در سطح استان و کشور عنوان کرد: سال گذشته ۴۳ هزارتن تولید میگو داشتیم که امسال هدف گذاری تولید برای ۵۳ هزار تن است که رسیدن به این هدف نیازمند تامین سیست آرتمیا مهمترین منبع تغذیه میگو است.

نکویی فرد از ایجاد استخرهای مصنوعی پرورش سیست آرتمیا در استان و کشور از طریق منابع آب نامتعارف، آبهای شور و نیز دریاچه ارومیه خبر داد و اضافه کرد: هم اکنون تولید واقعی آرتمیا در استان آذربایجان غربی در سطح ۱۰ هکتار  در دشت فسندوز میاندوآب انجام می شود که ناچیز است.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیا با بیان اینکه پرورش و تولید آرتمیا در استان های خوزستان، گلستان و قزوین در دست مطالعه است، عنوان کرد: در سه ماه سال جاری در وسعت یک چهارم هکتاری دشت فسندور میاندوآب، یک و نیم تن بیومس آرتمیا و ۶۰ کیلو نیز سیست آرتمیا تولید شد که نشان دهنده توجیه سرمایه گذاری و تولید صرفه اقتصادی سیست آرتمیا در استان و کشور است.

نکویی اضافه کرد: براساس برنامه ریزی شده ۲۰۰ هکتار از استخرهای دشت فسندوز آماده است که زمینه فعالیت این استخرها از پرورش ماهی به سمت پرورش و تولید آرتمیا تغییر فعالیت دهند که در صورت اجرایی شدن در هر هکتار امکان تولید پنج تن بیومس و ۶۰ کیلو سیست آرتمیا وجود دارد.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیا ادامه داد: در جنوب و شمال کشور به خصوص در خوزستان و گلستان و قزوین مناطق خوبی برای توسعه آرتمیا داریم که در حال مطالعه هستیم تا سرمایه گذاری به صورت مطمئن در این مناطق صورت گیرد.

نکویی فرد در خصوص آخرین وضعیت آرتمیا و دریاچه ارومیه گفت: سطح تراز دریاچه ارومیه امروز یک متر و ۳۴ سانتیمتر نسبت به سال گذشته افزایش دارد و شوری نیز از ۳۸۰ گرم در لیتر سال ۹۷ به ۱۸۰ تا ۲۳۰ گرم در لیتر کاهش یافته است که شرایط خوبی برای رشد آرتمیا فراهم کرده است.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیا گفت: هم اکنون میزان سیست آرتمیا در دریاچه ارومیه بیش از  ۱۰۰ هزار تا در هر مترمکعب مشاهده شده که یک روند خیلی خوبی از روند زندگی آرتمیا ارومیانا را نشان می دهد که امیدواریم این روند تداوم داشته باشد.

نکویی فرد طول عمر آرتمیا سه ماه عنوان و خاطرنشان کرد: آرتمیا در هر هفته ۱۰۰ ت ۳۰۰ عدد تخم در طول طول عمر نیز هزار تا سه هزار تخم می تواند آزاد کند این در حالی است که هم اکنون برخی افراد توده های آرتمیاهای مرده در کنار دریاچه ارومیه از مرگ آرتمیا نام می برنند اما این نشان دهنده چرخه عادی زندگی آرتمیا است.

وی ادامه داد: مرگ آرتمیا نیز غیرعادی نیست چرا که عمر طبیعی آرتمیا سه ماه است و این چرخه نیز مرتب تکرار می ‌شود و با وزش باد آرتمیاهای تلف شده به کنار ساحل منتقل می‌شوند.

نکویی فرد افزود: با افزایش دما و افزایش شوری آب احتمال مرگ و تلف شدن این جانداران نیز دور از انتظار نیست و به علت شناور بودن به سواحل هدایت و در آن مکان انباشت می‌شود.

رییس مرکز تحقیقات آرتمیا گفت: امسال سودجویانی مشاهده می شود که دور از چشم مسئولان و علاقمندان زیست محیط آرتمیا را صید و به فروش می رسانند که درخواست می کنیم این موضوع مورد توجه ویژه قرار گیرند و خرید و فروش آرتمیا از بخش خصوصی مشخص و مجوزدار انجام شود هر چند با این سودجویان برخورد می شود.

نکویی فرد ارزش اقتصادی هر کیلو آرتمیا در داخل کشور را ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان و بسته به کیفیت و نوع تولید در خارج از کشور را ۵۰ تا ۳۰ دلار عنوان کرد و گفت: در صورت اقتصادی کردن تولید آرتمیا به خصوص سیست می توان بخش سرمایه گذاری های مناسبی در این زمینه انجام داد.

نکویی فرد در خصوص تغییر رنگ دریاچه ارومیه با گرم شدن هوا نیز اظهارداشت: کمبود اکسیژن علت قرمز شدن آرتمیاها و به تبع آن بخشی از آب دریاچه ارومیه در سواحل آن است.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا افزود: وقتی شوری آب افزایش می‌یابد میزان اکسیژن آن کاهش می‌یابد و آرتمیاها مجبور می‌شوند تا خون خود را برای جذب اکسیژن بیشتر غلیظ‌تر کنند که این موضوع موجب قرمز شدن آب دریاچه می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین قرمز رنگ شدن دریاچه ارومیه ناشی از اشباع نمک، کاهش اکسیژن و گرمی هوا و شدت تابش خورشید است، افزایش غلظت نمک به واسطه تبخیر ناشی از گرما، جلبک های سبز از بین رفته و شرایط برای رشد جلبک قرمز فراهم و باعث قرمز رنگ دیده شدن سطح آب می شود.

نکویی فرد با بیان اینکه طی طرح ارائه شده به ارگان های ذی ربط از جمله وزارت نیرو و شرکت  آب و فاضلاب استان درصد هستیم پرورش آرتمیا را از طریق پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری که به سمت دریاچه ارومیه سرازیر می شوند، انجام دهیم.

وی با اشاره به مزیت های این طرح ادامه داد: آرتمیا از طریق تصفیه آب میزان جلبک و باکتری های مضر پساب را به حداقل رسانده و فلزات سنگین را جذب می کند که در صدد جذب سرمایه گذار برای عملیاتی کردن این طرح در استان هستیم.

آرتمیا جانداری است سخت‌پوست که در آب‌های شور زندگی می‌کند، پیش از این دریاچه ارومیه ایران، یکی از غنی‌ترین منابع آرتمیا در جهان شمرده می‌شد. آرتمیا در صنایع پرورش میگو و ماهی مورد استفاده قرار می‌گیرد به طوری که از آرتمیا یا سیست آن در تغذیه مراحل نوزادی ماهیان، سخت پوستان و نرم‌تنان استفاده می شود.

انتهای پیام/


نمایش نظرات
 




ارسال نظرات






 
 
درباره ما تماس با ما
طراحی و اجرا