اخبار
کد خبر : 670 ۱۳۹۴/۰۷/۰۴   

اوتیسم؛ متهم جديد طلاق

*در مرکز پیشگامان امید ارومیه به 43 کودک مبتلا به اوتیسم خدمات ارائه می شود 

 افزايش طلاق و كاهش ازدواج مساله‌اي است كه در دهه‌هاي اخير درباره آن هشدارهاي زيادي داده شده است. روند رو به رشد طلاق در ايران باعث شده است كارشناسان ابعاد مختلف اين آسيب اجتماعي را بررسي و دلايلي براي سونامي طلاق ذكر كنند. اين دلايل عمدتا محدود به مسائل اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي است، حال آنكه فرزندپروري و وجود كودكاني با اختلالات جسمي و رواني نيز مي‌تواند خانواده‌ها را از هم بپاشد.

 معلولان افرادي با محدوديت‌هاي جسمي و روحي هستند كه گاهي اين محدوديت‌ها آنها را از زندگي مستقل شخصي و اجتماعي بازمي‌دارد. معلوليت، واقعيت انكارناپذير تمامي جوامع است، اما بسته به برخوردي كه با آن مي‌شود، مي‌تواند تبديل به يك تهديد شود. در جوامعي كه وضعيت معلولان ساماندهي شده است، آنها به گروه‌هاي پويا و فعال اجتماعي تبديل شده‌اند كه نقش زيادي در توسعه كشور دارند و در بعضي جوامع ديگر عدم ساماندهي وضعيت معلولان شرايط نامطلوبي را براي خود و خانواده‌هايشان ايجاد كرده است. در جامعه ما با توجه به اينكه معلوليت روند رو به رشدي دارد، به همين دليل لازم است كه توجه بيشتري به وضعيت آنها و خانواده‌هايشان شود. روزانه ۱۱۰ نفر و ماهي سه هزار و 500 نفر و سالانه ۴۰هزار نفر به تعداد معلولان ما افزوده مي‌شود. معلوليت‌های جسمي و رواني متعددي كه در جامعه ما وجود دارند گاهي مي‌توانند به فروپاشي خانواده‌ها دامن بزنند. شرايط سخت زندگي معلولان مي‌تواند فضاي خانه را هم تحت تاثير قرار دهد و در صورتي كه خانواده‌ها براي برخورد مناسب با معلولان آماده نباشند، بنيان خانوادگي آنها مورد تهديد قرار مي‌گيرد. به همين دليل در اين زمينه نقش حمايت‌هاي دولتي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد از خانواده‌ها بيش از پيش اهميت مي‌يابد. حمايت‌هاي مختلف مادي و معنوي اين سازمان‌ها از خانواده‌ها باعث مي‌شود كه از فشار معلوليت بر خانواده كاسته شود و آنها بتوانند با وجود حضور پديده غيرمعمول معلوليت در خانه‌هايشان اما زندگي معمول و نرمالي داشته باشند. آموزش خانواده‌هايي كه معلولان جسمي يا رواني دارند نكته‌اي است كه در كشور ما مغفول مانده و همين باعث شده است كه خانواده‌هايي كه معلولي دارند شرايط خود را غيرطبيعي بدانند و بعضا شيوه مناسب رفتار در اين شرايط را بلد نباشند.

 طلاق به خانه اوتیسمي‌ها راه يافت

يك متخصص كودكان استثنايي با تشريح چهار ويژگي بارز كودكان اوتیسم گفت: اوتیسم مقوله‌اي فراتر از يك اختلال است، ابعاد آسيب آن از كودك فراتر رفته و رابطه پدر و مادر را به‌شدت تحت تاثير قرار مي‌دهد و آمارها نشان مي‌دهد اين اختلافات منجر به طلاق مي‌شود. فرهاد چنگيزي ويژگي‌هاي بارز كودكان اوتیسم را شامل حركات تكراري و مقاومت در برابر تغيير، عدم برقراري تماس چشمي با ديگران، مشكل در مهارت‌هاي اجتماعي و ارتباطي و مشكل در بيان و درك كلامي عنوان كرد.

 او ادامه داد: اما اوتیسم مقوله‌اي فراتر از يك اختلال است، ابعاد آسيب آن از كودك فراتر رفته و رابطه پدر و مادر را به‌شدت تحت تاثير خود قرار مي‌دهد. در اكثر خانواده‌هاي اوتیسم به دليل فشار زياد رفتارهاي نابهنجار كودك، والدين با هم دچار تنش مي‌شوند و اين تنش اگر به شكلي صحيح مديريت نشود، منجر به دلخوري و مقصر دانستن يكديگر و ايجاد شكافي عميق بين آنها شده و آمارها نيز نشان مي‌دهد اين اختلافات منجر به جدايي و طلاق مي‌شود.

 او تصريح كرد: از آنجايي كه سه درصد خانواده‌هاي جامعه، كودك اوتیسم دارند اين مشكل ابعاد اجتماعي به خود مي‌گيرد. از اين رو لزوم آموزشي صحيح به اين والدين نه تنها مي‌تواند به درمان كودك آنها كمك كند بلكه از طلاق و جدايي و تبعات اجتماعي آن نيز تا حد قابل قبولي جلوگيري مي‌كند.

  فروپاشي پنهان رواني خانواده‌هاي معلولان

يك كارشناس معلولان با اشاره به اينكه آمار دقيقي از اينكه وجود فرزندان معلول باعث فروپاشي خانواده شده باشد، وجود ندارد، مي‌گويد: اما خيلي از اوقات وجود فرزند معلول به دليل سختي‌هايي كه نگهداري از معلولان دارد به فروپاشي رواني خانواده منجر شده است.

سهيل معيني با بيان اينكه مي‌توان از يك فروپاشي پنهان رواني در خانواده‌ها صحبت كرد، مي‌افزايد: اين فروپاشي پنهان رواني به‌ويژه در خانواده‌هايي كه فرزندان معلول كم‌توان ذهني، فرزندان چند معلوليتي يا فرزنداني كه دچار اختلالات رفتاري و رواني هستند، بيشتر است.

 او با بيان اينكه وجود اين افراد فشارهاي شديدي به خانواده‌ها مي‌آورد زيرا نگهداري از آنها مستلزم صرف انرژي زيادي است، تصريح مي‌كند: متاسفانه سيستم توانبخشي در كشور ما به صورتي بوده است كه اين خانواده‌ها خيلي حمايت نشده‌اند و همين مشكلات آنها را بيشتر كرده است.

او ادامه مي‌دهد: اگر سيستم‌هاي توانبخشي در كشور ما به كمك اين خانواده‌ها بروند، به اينكه اين خانواده‌ها همچنان مأمن و كانون نگهداري از اين فرزندان بمانند، كمك خواهند كرد.

معيني مي‌گويد: ايجاد مراكز آموزشي و حمايت‌هاي مالي از نمونه‌هاي اين اقدامات است. از سوي ديگر دادن مددكار و پرستار به خانواده‌هايي كه فرزندان معلول شديد دارند نيز به آنها كمك شاياني مي‌كند.

 او مي‌افزايد: در اصلاحيه قانون جامع معلولان يك سري از اين كمك‌ها پيش‌بيني شده‌ است كه با اختصاص بودجه، اين خانواده‌ها مي‌توانند از حمايت‌هاي بيشتري برخوردار شوند.

نمی توان بیماری اوتیسم را به طور صد در صد درمان کرد

رئیس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه هم گفت: نمی توان بیماری اوتیسم را به طور صد در صد درمان کرد.

مهران سلیمانی دکترای تخصصی روانشناسی در گفت و گو با ایسنا افزود: نمی توان بیماری اوتیسم را به طور صد در صد درمان کرد اما اگر درمان بطور همه جانبه و مداوم باشد می توان آن را بطور نسبی درمان کرده و بسیاری از علائم را از بین برد.

وی گفت: مشکلات ارتباطی، اجتماعی، عدم توانایی جهت انجام امور و بازیهای مخصوص سن خود، مشکلات گفتاری، گفتار ناقص و محدود، مشکلات گرامری در حرف زدن، رفتارهای تکراری و کلیشه ای، حرکات غیر عادی سر و بدن، بازی های یکنواخت، از جمله علایم ابتلا به اوتیسم است.

دکترای تخصصی روانشناسی با بیان اینکه علت مشخصی در ابتلا به بیماری اوتیسم تاکنون کشف نشده است، ادامه داد: از جمله عوامل بروز این بیماری می توان مشکلات ژنتیکی، عوامل دوران بارداری و بعد از تولد ذکر کرد.

سلیمانی افزود: 70 درصد کودکان اوتیسم دچار عقب ماندگی ذهنی بوده و بقیه از هوش طبیعی برخوردار هستند و گاها در بین آنان تیزهوش نیز دیده می شود.

وی با اشاره به اینکه کودک از زمان تولد ممکن است  مبتلا به بیماری اوتیسم باشد ادامه داد: کودکان معمولا تا سه سالگی علامت های بیماری اوتیسم را در حرکات و رفتار خود نشان می دهند.

رئیس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه خاطرنشان کرد: والدین در صورت مشاهده هرگونه رفتار غیر عادی، حرف نزدن و دیر حرف زدن و ضعیف بودن مهارت های اجتماعی کودک سریعا برای ارزیابی کودک خود نسبت به ابتلا به بیماری اوتیسم اقدام کنند.

وی با بیان اینکه در مرکز پیشگامان امید ارومیه به 43 کودک مبتلا به اوتیسم خدمات ارائه می شود افزود: یقینا در آذربایجان غربی بیش از این تعداد کودک مبتلا به اوتیسم وجود دارد ولی اغلب افراد به دلایل مختلفی به این مرکز مراجعه نمی کنند.

وی ادامه داد: مسائل مالی، فرهنگی، عدم شناختن بیماری اوتیسم و عدم شناختن مرکز پیشگامان امید با توجه به تازه تاسیس بودن این مرکز از جمله عوامل عدم مراجعه مبتلایان به این مرکز می باشد.

سلیمانی از تمامی خانواده ها خواستار اقدام سریع جهت تشخصیص بیماری اوتیسم شد و خاطرنشان کرد: اگر اختلالات سریعتر تشخیص داده شوند بهتر و با هزینه های کمتر می توان بیماری را درمان کرد.

رئیس مرکز درمان و توانبخشی بیماران اوتیسم پیشگامان امید ارومیه با بیان اینکه این مرکز اولین مرکز تخصصی کودکان اوتیسم در سطح آذربایجان غربی است، افزود: کمتر از دو سال است که این مرکز تاسیس شده است در این مرکز کلیه خدماتی از جمله گفتار درمانی، حرفه آموزی، موسیقی درمانی و بازی درمانی ارائه می شود.

وی افزود: افراد برای تشخیص بیماری اوتیسم می توانند به خیابان سعدی خیابان گلستان، مرکز پیشگامان امید که تنها مرکز درمان و توانبخشی کودکان اوتیسم در آذربایجان غربی است، مراجعه کنند.

سلیمانی با بیان اینکه تاکنون هیچ خیری از مرکز پیشگامان امید حمایت نکرده است، افزود: از تمامی خیرین خواستار کمک به این مرکز و کودکان اوتیسمی هستیم.

انتهای پیام/


نمایش نظرات
 




ارسال نظرات






 
 
درباره ما تماس با ما
طراحی و اجرا