اخبار
کد خبر : 3860 ۱۳۹۵/۱۰/۲۹   

منشور حقوق شهروندی دولت را مکلف به فراهم کردن فضای نقد کرده است

یک حقوقدان گفت: منشور حقوق شهروندی دولت را مکلف به فراهم کردن فضای نقد و انتقاد کرده است.

به گزارش نای قلم، حسن کیا در گفت‌وگویی اظهار کرد: موادی از منشور حقوق شهروندی صراحتا به حق نقد عملکرد دولت و قوا توسط ملت اشاره کرده است.

وی با بیان اینکه اقدام دولت به طور کلی در رابطه با انتشار و اعلان منشور حقوق شهروندی که از وعده های دولت تدبیر و امید بود شایسته و قابل تقدیر است، افزود: هر چند بسیاری از این حقوق از جمله حق آزادی بیان، عقیده، تعیین شغل، راهپیمایی و... در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و از جمله فصل سوم آن به طور کلی مورد تصریح قرار گرفته‌اند، ولی اهمیت این منشور در توضیح و تبیین و اعلان رسمی آن به آحاد جامعه است تا همگان از حقوق اساسی شهروندی خود آگاه شوند.

این وکیل دادگستری اعلان رسمی منشور حقوق شهروندی را به منزله راهنمایی مناسب برای مردم در شناخت، پاسداری و مطالبه حقوق‌شان از دولت و دستگاه‌های ذی‌ربط و مسئولان عنوان کرد و گفت: موادی از این منشور صراحتا به حق نقد عملکرد دولت و قوا توسط ملت اشاره کرده و دولت را مکلف به فراهم کردن فضای نقد و انتقاد کرده است، اینکه دولت حقوق شهروندی مردم را به‌طور کامل اعلام و به سمع و نظر شهروندان رسانده است حائز اهمیت است، چون مردم با این آگاهی در برابر تضییع احتمالی حقوق شهروندی خود می توانند واکنش نشان دهند.

کیا در رابطه با نقد وارد شده بر این منشور که ضمانت اجرا ندارد، توضیح داد: این نکته که ضمانت اجرای این منشور چیست محل گفتگو و تامل است، آنچه قابلیت اجرا دارد الزام و ضمانت اجرا دارد، قانون است که به مصوبات مجلس، مجمع تشخیص مصلحت نظام و آیین نامه ها و بخش نامه‌های دولتی اطلاق می‌شود و این منشور تا خود را با یکی از این موارد و اشکال منطبق نسازد امکان اجرا ندارد.

وی ادامه داد: البته همانطور که در مقدمه منشور نیز به درستی اشاره شده است بخش عمده ای از مفاد این منشور برگرفته از قانون اساسی و قوانین موجود است و تنها به شکلی جزیی و دقیق تر اعلام شده‌اند، ولی بخشی دیگر که در قوانین نیستند جهت ضمانت اجرا یافتن، لازم است به شکل قانون درآیند که یا باید به صورت لایحه از طرف دولت تقدیم و در مجلس بررسی و به تصویب رسیده شود و پس از عبور از فیلتر شورای نگهبان و تطابق با شرع و قانون اساسی و انتشار در روزنامه رسمی به شکل قانون لازم الاجرا درآید یا اینکه دولت آن را به شکل آیین نامه و با طی مراحل قانونی تصویب کرده و از این طریق به آن بار قانونی بخشد.

کیا در پایان افزود: به هر روی یک مقرره وقتی دارای ضمانت اجرا است که تبدیل به قانون شود و قطعا آن زمان است که می توان این اقدام دولت را به عنوان یک دستاورد بزرگ نگریست.

انتهای پیام/


نمایش نظرات
 




ارسال نظرات






 
 
درباره ما تماس با ما
طراحی و اجرا