اخبار
کد خبر : 11734 ۱۳۹۹/۱۰/۱۷   ۲۰:۵۲:۰۰

در مراسم افتتاح مدرسه زمستانه حقوق کودک عنوان شد؛
بهره‌کشی اقتصادی از آسیب‌های جدی کودکان و نوجوانان

 

در نشست ویدئو کنفرانسی با حضور استاندار و معاون حقوق بشر قوه قضائیه، معاون وزیر دادگستری و رئیس کل دادگستری استان مدرسه زمستانه حقوق کودک در آذربایجان غربی افتتاح شد.

به گزارش نای قلم، استاندار آذربایجان غربی با تشریح قانون جدید حمایت از کودکان و نوجوانان، بهره‌کشی اقتصادی را از آسیب‌هایی دانست که به مسائل کار مربوط است و مقررات بین الملل و قانون کار کشور نیز کار را برای افراد زیر ۱۵ سال ممنوع و افراد ۱۵ تا ۱۸ سال را ممنوع کرده است.

محمدمهدی شهریاری گفت: توجه به حقوق و نوع زیست کودکان یک اصل بنیادین در دنیای کنونی محسوب می شود.

وی افزود: ارتقای شاخص‌های زیستی و فرهنگی کودکان از اولویت های هر کشوری به شمار می آید زیرا کودکان آینده سازان جامعه هستند و توجه به نیازهای اساسی آنها نوید بخش فردایی بهتر است.

شهریاری ادامه داد: کودکی از موثرترین دوره های زندگی به شمار می رود که در آن شخصیت فرد شکل می‌گیرد و این مهم نشان می دهد، کودکان تنها به توجه و مراقبت جسمانی نیاز ندارند، بلکه تمامی ابعاد اجتماعی، عاطفی، شخصیتی و هوشی آنان به عنوان عوامل تعیین کننده و اساسی زندگی، نیازمند رشد و پرورش است.

مقام عالی استان گفت: کودکان، سرمایه های اجتماعی هر جامعه ای محسوب می شوند که برای رشد و بالندگی به حقوقی احتیاج دارند تحقق این امر را نیازمند توجه همگانی دانست.

 شهریاری افزود: کودکان سرمایه‌های آینده هر جامعه‌ای محسوب می‌شوند که دارای دنیای خاصی بوده و باید با زبان و رفتار خاصی با آن‌ها صحبت و برخورد شود و باید در فضایی شاد با امکانات کافی رشد و تحصیل کنند تا بتوانند در آینده برای جامعه مثمرثمر باشند.

استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: این مهم برعهده دولت و هم بر عهده سازمان‌های مردم نهاد است اما ازآنجایی که سازمان‌ها و نهادهای دولتی مانند بهزیستی، شهرداری و … بودجه کافی در این زمینه در اختیار ندارند تشکل‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توانند نقشی پررنگ ایفا کنند.

وی اذعان کرد: در کشور ما نهادهای مدنی و تشکل‌های اندکی در زمینه حقوق کودک فعالیت می‌کنند به همین دلیل باید توجه ویژه ای در ایجاد و سوق دادن تشکل های فعال کشور در جهت حقوق کودک صورت پذیرد.

شهریاری خاطرنشان کرد: مدارس فصلی حقوق کودک با هدف ارتقا و توانمندسازی افراد فعال در حوزه کودکان و نوجوانان است در این بین می تواند موثر باشد.

وی تصریح کرد: بر اساس گزارش مرکز ملی رصد اجتماعی کشور، استان آذربایجان غربی در مورد کودک آزاری جزو استان های پاک است. از طرف دیگر استان آذربایجان غربی جزء محدود استان هایی است که طی سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ موارد کودک آزاری در استان کاهش چشمگیری داشته است.

* آیین اسلام؛ جامع‌ترین نظام تربیتی

رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی گفت: آیین اسلام جامع‌ترین نظام تربیتی و جامع‌ترین نظام حقوقی کودک را بیان کرده است.

علی اکبر گروسی در این مراسم گفت: حقوق کودک مسئله بسیار بااهمیتی است که در مورد آن بحث زیاد شده است، همه ما دوران کودکی را تجربه کرده ایم، این دوران از مراحل بسیار حساس حیات بشری که شخصیت انسان در این دوره شکل می‌گیرد و عمده هم و غم خانواده‌ها این است که اطفال و فرزندان خود را در عنفوران کودکی درست پرورش و آموزش دهند.

او افزود: حقوق کودک علاوه بر حقوق داخلی دارای جنبه بین المللی است و مجموعه‌ای از حقوق بشر ویژه کودکان است که بر پشتیبانی و نگهداری از کودکان تمرکز دارد، کنوانسیون حقوق کودک مهم‌ترین سند حقوق بین المللی برای کودکان است که متضمن مصادیق زیادی از حقوق کودکان می‌باشد که از مهمترین مواد اصول عمومی حقوق کودک در آن شامل منع تبعیض، مصالحه عالیه کودک، حق حیات، بقاء و رشد کودک و حق شنیده شدن نظر کودک است. این اصول زیر مجموعه‌های فراوانی دارد و به نظر می‌رسد حقوق کودک حصری نیست و مصادیق کودک آزاری هم در انواع مختلف آن قید شده است.

گروسی ادامه داد: امروز یکی از مسائل مهم آموزش مدیران و دست اندرکاران و ضرورت آشنا ساختن آن‌ها با حقوق کودکان است چرا که منع قوانین به تنهایی ضامن اجرای آن‌ها نیست بلکه آشنایی مجریان و مدیران با قوانین و مقررات مربوط به کودکان امری قراردادی است و به اجرای درست قوانین سرعت می‌دهد.

این مقام قضایی با اشاره به تاکید اسلام به حقوق کودکان گفت: اسلام به عنوان دین کامل پیش از همه ادیان و مکاتب به حقوق کودکان توجه کرده، آیات متعددی از قرآن کریم و روایات فراوان از ائمه و پیامبر اکرم (علیهم اسلام) به صراحت تکالیف والدین را نسبت به کودکان از جنبه‌های مالی و معنوی و تربیتی تعیین کرده است. رفتار پیامبر عظیم الاشان اسلام (ص) به عنوان شخصیتی کامل و الهی در برخورد با کودکان زبانزد است که چقدر در برابر کودکان لطیف و مهربان و خاضع بودند. این آموزه‌های دینی جزء بارزترین و حیاتی‌ترین اصول مربوط به حقوق کودک در اسلام است.

رئیس کل دادگستری استان به اهمیت آموزش کودکان تاکید کرد و افزود: مسئولان آموزش و پرورش و معلمان و آموزگاران بیشترین ارتباط را با کودکان دارند و توصیه می‌شود که مسائل تربیتی کودکان را اولویت رویکرد و نیاز‌های خود قرار دهند و با آموزش مسائل حقوقی به دانش آموزان و رعایت حقوق کودکان، انسان‌هایی سالم تر، مسئولیت پذیرتر و کارآمدتری را تربیت کرده و به جامعه تحویل دهند. باید حوزه‌های روان شناسی کودکان و مشاوران کودکان بزهکار و بزه دیده با قضات دادگاه‌ها در ارتباط کامل باشند و مشورت بدهند.

او ادامه داد: امروز نهاد‌های متعددی در حوزه حقوق کودک و خانواده کار می‌کنند که باید ارتباط منسجمی بین آن‌ها برقرار شود تا آموزش‌ها به شکل منظم و هماهنگ انجام و تربیت بدرستی شکل بگیرد چرا که تعارض و تضاد در آموزش‌ها و عدم ارتباط نهاد‌های مسئول با خانواده در تربیت کودک و شکل گیری شخصیت او مشکل جدی ایجاد می‌کند.

گروسی در ادامه اظهار داشت: برای کاستن پرونده‌های مربوط به بزه کاری باید چاره‌ای اندیشه کرد. بر اساس بررسی‌های صورت گرفته در محاکم و کانون اصلاح و تربیت بیشترین جرائم کودکان در استان سرقت، قتل و ضرب و جرحاست و مهم‌ترین علت ارتکاب این جرایم مشکلات اقتصادی و در کنار آن مباحث فرهنگی و خانوادگی است.

او افزود: علاوه بر همه زمینه‌های بزهکاری کودکان، رشد تکلنولوژی و فضای مجازی بشدت در تاثیر پذیری کودک و سوق دادن وی بر ارتکاب جرم موثر است.

رئیس کل دادگستری استان به روند خاص رسیدگی به اتهام کودکان در محاکم اشاره کرد و گفت: در محاکم برای کودکان پرونده شخصیت تشکیل می‌شود، محاکمه و جریان دادرسی با حضور مشاوران انجام می‌گیرد و کودکان در زندان در طرح طبقه بندی قرار می‌گیرند و از تماس آنان با مجرمان خطرناک و با سابقه و بزرگسال حتی الامکان پیشگیری می‌شود و آموزش کودکان بر اساس برنامه درسی مدارس هنگام تحمل کیفر ادامه می‌یابد و کودکان بزهکار در کارگاه‌های حرفه آموزی شرکت می‌کنند و پروانه تخصصی دریافت می‌کنند.

این مقام قضایی هشدار داد: اگر کودکان بزهکار امروز حمایت نشوند، در آینده ممکن است باند‌های مختلف تبهکاری را تشکیل بدهند؛ لذا بعد از مجازات بیشتر باید تحت مراقبت ویژه قرار گیرند چرا که برخورد‌ها تنها بر اساس قوانین قضایی کافی نیست و همه نهاد‌ها و بطور کلی مراقبت از کودکان وظیفه‌ای فرا قوه‌ای است.

*عدم حمایت از کودکان منجر به بروز آسیب‌های اجتماعی می‌شود

مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری آذربایجان غربی هم در این مراسم گفت: کودکان آینده سازان جامعه هر سرزمینی هستند که توجه به آن‌ها امری ضروری بوده و در آموزه‌های دینی و اسلامی ما، حقوق کودک بسیار مورد تاکید قرار گرفته است.

پریسا علیلو با اشاره به اینکه عدم حمایت از کودکان این قشر آسیب پذیر جامعه منجر به بروز آسیب‌های اجتماعی بزرگی می‌شود افزود: بعنوان مرجع حقوق کودک آگاهی بخشی و احترام به حقوق کودک را یک وظیفه همگانی دانسته و با هدف ارتقاء آگاهی‌های فردی و به روز کردن دانش‌ها در زمینه مسائل کودکان و نوجوانان و اصلاح قوانین این حوزه، نشست‌ها و کارگاه‌های آموزشی تحت عنوان مدارس حقوق کودک برگزار می‌کنیم.

او ادامه داد: با همکاری وزارت دادگستری و کنوانسیون حقوق کودک کشور دهمین مدرسه حقوق کودک کشور را در استان آذربایجان غربی افتتاح کردیم. جامعه مخاطب در این مدرسه فعالان حوزه حقوق کودک، مشاوران، روانشناسان و حقوقدانان و متولیان حوزه کودک هستند.

مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری افزود: این مدرسه بصورت کارگاه دو روزه در دو شیفت صبح و عصر ۱۷ و ۱۸ دی ماه بمدت ۱۶ ساعت آموزش‌های تخصصی توسط اساتید برجسته کشوری به صورت مجازی و آنلاین با هدف ارتقا و توانمندسازی افراد فعال در حوزه کودکان و نوجوانان در خصوص حقوق این قشر از جامعه را ارائه می‌نماید.

علیلو ابراز امیدواری کرد، چالش‌های حوزه کودک در کشور که تقریبا مشابه است، با آگاهی بخشی به افراد جامعه حساسیتی ایجاد شود تا خشونت علیه کودکان کاهش یافته و بتوانیم کودکانی مطالبه گر و آگاه تربیت کرده و فعالیت‌های مربوط به حقوق کودکان را به شکل تخصصی‌تر پیگیری کنیم.

مدرسه زمستانه حقوق کودک در آذربایجان غربی دهمین مدرسه در کشور است که امروز در ارومیه افتتاح شد.

کد خبرنگار: 983125

انتهای پیام/


نمایش نظرات
 




ارسال نظرات






 
 
درباره ما تماس با ما
طراحی و اجرا